{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas se navršava 22 godine od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina

A
22.10.2014. u 09:11
4
35
Danas se navršava 22 godine od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina
4
Danas se navršava 22 godine od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina
S prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice zločina (Foto: Arhiv)
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je povodom navršavanja 22 godine od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana tadašnje SR Jugoslavije iz mjesta Sjeverin, općina Priboj, zatražilo od Vlade Republike Srbije realizaciju programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka i njihov održiv opstanak i život, kao i podizanje dostojnih spomen-obilježja žrtvama u Sjeverinu te pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama.
Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, u mjestu Mioče, oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gdje su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.

Ovi građani Srbije su, prema ocjeni NVO za zaštitu ljudskih prava, ubijeni samo zbog toga što su bili muslimani.

Iz autobusa su oteti i kasnije svirepo mučeni i ubijeni Medo Hodžic (37), Mevlida Koldžić–Hodžić (30), Ramahudin Ćatović (24), Medredin Hodžić (30), Mustafa Bajramović (44), Mehmed Šebo (30), Idriz Gibovic (50), Hajrudin Sajtarević (37), Mithad Softić (42), Derviš Softić (39), Sead Pecikoza (30), Mujo Alihodžić (42), Alija Mandal (38), Muzafer Hadžić (36), Ramiz Begović (59), Esad Džihić (24).

"Otmicu su izvršila lica u uniformama sa srpskim obilježjima. Oteti su istoga dana odvedeni u Višegrad, na teritoriju BiH, gdje su, na obali Drine, mučeni, sječeni noževima, mrtvi kamenovani, a potom bačeni u Drinu", saopšteno je iz BNV-a, koje je predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je, nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

Ustavni sud Srbije je utvrdio da je članovima porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku u postupku za naknadu štete koji je Fond za humanitarno pravo (FHP) u njihovo ime pokrenuo 2007. godine protiv Republike Srbije. Istom odlukom, Ustavni sud Srbije je svakom od 22 podnosioca žalbe dodijelio naknadu u iznosu od po 600 eura.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Republike Srbije priznavanje statusa civilnih žrtava rata žrtvama masakra u Sjeverinu, u skladu sa međunarodnim pravom.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" su u podsjećanju da se navršava 22. godišnjica otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina ukazale da ubijeni Sjeverinci nisu još dolično sahranjeni, sve ubice još nisu osuđene, a država Srbija nije priznala zločin.

"Žene u crnom" će danas učestvovati na komemoraciji u Sjeverinu,izražavajući saosećanje i bol sa porodicama ubijenih.

Ova NVO poručuje da ni prvostepeni ni  Vrhovni sud nisu prihvatili da su osuđeni pripadali vojsci Republike Srpske, koju je finansirala, organizovala i podržavala tadašnja Vojska Jugoslavije.

“Sudovi su prikrili odgovornost države, iako je ona utvrđena tokom suđenja. U ime ubijenih Sjeverinaca i njihovih porodica, u ime pravde, u ime dostojanstva žrtava, tražimo od Srbije da uhapsi počinioce, njihove naredbodavce i komandante, kako politička zajednica u Srbiji ne bi bila zatočena ni sjeverinskim, ni bilo kojim drugim zločinom”, navele su "Žene u crnom" uoči obilježavanja 22. godišnjice od ovog zločina.

Podsjetile su da u srbijanskom Zakonu o zaštiti civilnih žrtva rata nema sjeverinskih žrtava, "budući da taj zakon ne prepoznaje građane svoje zemlje kao civilne žrtve rata, jer se rat nije vodio na teritoriji Srbije i jer su žrtve otete na teritoriji BiH". 

U Sjeverinu će se danas postaviti kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja i potom će u Priboju na prigodan vjerski način, kao i komemoracijom, biti obilježena godišnjica ubistva sjeverinskih Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: