{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas se na Vlašiću nastavljaju razgovori o reformi policije

N
26.4.2005. u 10:16
0
0
Danas se na Vlašiću nastavljaju razgovori o reformi policije
0
Danas se na Vlašiću nastavljaju razgovori o reformi policije
Na planini Vlašić danas se iza zatvorenih vrata nastavljaju razgovori o restrukturiranju policije u BiH, na kojima sudjeluju lideri jedanaest parlamentarnih stranaka i predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji.
Tokom prvog dana pregovora o restrukturiranju policije rasprava je, kako je saopšteno iz OHR-a, bila fokusirana na pravni okvir i jedinstveni proračun za rad policije u BiH.

Nakon što je šef delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys prezentirao sudionicima pregovora na Vlašiću tri EU principa za reformu policije, lideri jedanaest političkih stranaka su potvrdili da prihvaćaju principe kao okvir u kojem će raditi, u isto vrijeme ističući da postoje drukčije interpretacije.

Cilj pregovora predstavnika SDS-a, SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SDA, HDZ-a, SPRS-a, Kluba centra, SBiH, NHI-ja i SDP-a je izradba nacrta političkog dogovora o organizaciji policije u BiH koji u maju trebaju usvojiti entitetski parlamenti.

Dogovor bi uključivao izjave o porebi reforme policije, potvrđivanju triju principa Evropske komisije o organizaciji policije, što je urađeno jučer, zatim prihvaćanju izmijenjenog izvještaja Komisije za restrukturiranje policije kao rezultata pregovora i izjavu o krajnjem roku za provedbu dogovora.

U razgovorima na Vlašiću sudjeluju i predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, visoki predstavnik Paddy Ashdown, komesar EUPM-a Kevin Carty i predsjedavajući Komisije za reformu policije Wilfried Martens te šef delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: