|

Danas sastanak stranačkih lidera BiH

Danas sastanak stranačkih lidera BiH
0
S
Sarajevo-x.com
22.11.2007. u 08:29
0
komentara
0

dijeljenja
Danas sastanak stranačkih lidera BiH Foto: Reuters
U Sarajevu će danas biti održan sastanak lidera šest političkih stranaka potpisnica Mostarske deklaracije, s ciljem nastavka pregovora o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Sastanak će biti održan na poziv predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji je jučer uputio predsjednicima stranaka nacrt plana za implementaciju reforme policije, a koji proizlazi iz obaveza preuzetih Mostarskom deklaracijom.
Silajdžić je također uputio i dva aneksa ovog plana koji se odnosi na uspostavu policijskih tijela na državnoj razini.

Stranka za BiH se nada da će današnji sastanak rezultirati dogovorom o ovim dokumentima, čime bi se omogućio nastavak evropskih integracija i koji bi otvorio put prema punom ispunjavanju tri evropska principa kroz proces ustavne reforme u skladu sa Mostarskom deklaracijom.

"Stranački lideri moraju nastaviti raditi na temelju razgovora započetih u Mostaru 24. oktobra, te na taj način signalizirati povratak na put evropskih integracija“, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, uoči sastanka.

"Mostarska deklaracija predstavlja dobru osnovu za reformu policije, ali to nije dovoljno ako ne budu uslijedile konkretne mjere, prije svega izrada nacrta relevantnih zakona“, rekao je Lajčak, a prenosi FENA.

Kako je saopćeno iz OHR-a, on je podsjetio da uvjeti Evropske unije neće nestati i da stranački lideri moraju ispuniti svoje obaveze i ponuditi rezultate.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je pozvao učesnike sastanka da razgovaraju o izmjenama i dopunama Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, koje moraju biti usklađene sa Ustavom BiH.

"Kao predstavnici vladajuće koalicije, stranački lideri imaju jasnu odgovornost da osiguraju funkcionalnost institucija BiH“, kazao je Lajčak.

Visoki predstavnik je potvrdio da će se pridružiti stranačkim liderima na današnjem sastanku te je naglasio da redovni sastanci lidera vladajuće koalicije, ako su dobro organizirani i daju konkretne rezultate, mogu pomoći u smirivanju trenutne političke situacije u zemlji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.