Intenzivirani razgovori
72

Danas sastanak SDA, SBB-a i DF-a: Vuče li dogovor o državnom nivou i vlast u KS?

D. Be.
Danas će u Sarajevu biti održan sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića, SBB-a Fahrudina Radončića i DF-a Željka Komšića i njihovih najbližih saradnika o nastavku procesa formiranja državne i federalne vlasti, kao i o imenima za Vijeće ministara BiH.
Probosanske snage, kako su se nazvali partneri SDA-SBB-DF, danas će zasigurno razgovarati i o vlasti u Kantonu Sarajevo gdje je SDA u opoziciji, dok su SBB i DF dio vladajuće strukture.

No, da bi se to moglo promijeniti nagovijestila je posljednja sjednica Skupštine KS na kojoj su zastupnici SBB-a i DF-a glasali suprotno od njihovih kolega iz koalicije poznatije kao Šestorka.

To bi značilo da tri stranke iz FBiH koje su potpisale sporazum za državni nivo, a to su SDA, SBB i DF, budu vlast na nivou Kantona Sarajevo, a zajedno s HDZ-om i na nivou Federacije.

Kako se približava kraj godine, a time i formiranje vladajuće koalicije na državnom nivou, sve su češći razgovori između navedenih političkih partnera o tome kako postići da se nakon formiranja novog Vijeća ministara BiH vlast formira po "vertikali".

"Nije loše da se pojavi neka vrsta cementa, kada imate tri nacionalna kamena kao što su SDA, SNSD i HDZ", rekao je nedavno Radončić aludirajući na učestvovanje SBB-a u formiranju vlasti na državnom nivou.

Fahrudin Radončić je za Klix.ba kazao da je rukovodstvo SBB-a početkom sedmice zaključilo da će odluka o eventualnom učešću u vlasti na svim nivoima biti donesena sljedeći ponedjeljak.

Treba istaći da su se Izetbegović, Komšić i Radončić sastali i prošle sedmice, ali konkretnijih dogovora, koliko je poznato javnosti, nije bilo. Razgovori su navodno bili teški i ozbiljni te se govorilo o izazovima koji su ispred države i buduće vlasti.

Jučer su u Sarajevu razgovarale delegacije SDA i HDZ-a predvođene predsjednicima stranaka, ali na sastanku nije dogovoreno gotovo ništa, osim da se u nekim stvarima i dalje ne slažu te da je potrebno dalje razgovarati.