{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sastanak o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

S
12.2.2008. u 08:43
0
0
Danas sastanak o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu
0
Danas sastanak o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu
Sigurnosna situacija u Sarajevu je već odavno narušena no tek su posljednji događaji naveli građane ovog grada, ali i cijele BiH, na oštre kritike i proteste. Danas će se u Tužilaštvu Kantona Sarajevo održati sastanak članova Vlade i Skupštine KS-a, a sutra će se održati još jedan protest i to upravo ispred kantonalnih institucija u Sarajevu.
Danas će u Tužilaštvu Kantona Sarajevo biti održan sastanak sa članovima Vlade i Skupštine KS-a posvećen aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Sarajevu. Sastanak je zakazao glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar.

Sigurnosna situacija u Sarajevu je već odavno narušena, a posljednji napadi i ubistva koji su se dogodili u veoma kratkom vremenskom razmaku, bili su tako brutalni da su građani veoma uplašeni, ali i odlučni u tome da nešto treba promijeniti.

Napad na franjevca Miju Džolana i provala u kuću Provincijalata Bosne srebrene, mučni napad na staricu Ljubicu Spasojević koju su trojica maloljetnika polili i benzinom i zapalili, stravični napad na srednjoškolca Denisa Mrnjavca kojeg su fatalno zboli nožemu u punom tramvaju, teško ranjavanje Armina Alikadića (21) u glavu u kafiću "SA klub" te bacanje bombe na autobuskom stajalištu u naselju Dobrinja pri čemu su povrijeđene tri osobe zaista su događaji koji upućuju na činjenicu da građani Sarajeva nisu sigurni u svom gradu.

Pokret mladih BiH te pokret Dosta pozivaju sve građane da sutra prisustvuju protestu ispred kantonalnih institucija u 11 sati i 55 minuta i da ponovno iskažu svoje nezadovoljsto zbog nerada nadležnih u ovoj oblasti.

Sporadični su bili i zahtjevi za smjenama gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, ali je zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović izjavio kako Grad Sarajevo nema nikakve zakonske nadležnosti u pitanjima sigurnosti građana te smatra besmislenim zahtjev pojedinaca koji potežu pitanje odgovornosti gradonačelnice.

U nedjelju je kolegij Gradskog vijeća Sarajeva na vanrednoj sjednici razmatrao pogoršanu sigurnosnu situaciju u Sarajevu, zaključivši da će istrajati na mjerama prevencije i spriječavanja ovakvih i sličnih događaja, pri čemu bi trebalo izbjegavati bilo kakvo politiziranje.

Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najvećoj mogućoj mjeri nastaviti stvarati uvjete i proširivati podršku projektima koji znače aktiviranje i animiranje mladih ljudi za sadržajno slobodno vrijeme. Odlučeno je da se hitno oformi stručno tijelo koji će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala, te da se napravi akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja, a iz Budžeta Grada Sarajeva osiguraju veća sredstva za konkretne i imenovane projekte proizišle iz ove detekcije. Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najkraćem roku izdvojiti sredstva iz Budžeta za sufinansiranje hitnog stavljanja u funkciju doma za maloljetne delikvente.

Upućena je inicijativa za izmjenu zakona, u dijelu koji se odnosi na vođenje postupka, tako da se onemogući jednostavno puštanje iz pritvora osoba osumnjičenih za najteža kriminalna djela, posebno kada su u pitanju maloljetnici, višestruki povratnici ovih kriminalnih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: