BiH
0

Danas sastanak o reformi policijskih struktura u BiH

NINA
Na Mrakovici će se danas, s početkom u 11 sati, održati sastanak posvećen pitanjima reforme policijskih struktura u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, koji je zakazao premijer Republike Srpske Pero Bukejlović, Vijeće ministara BiH predstavljat će predsjedavajući tog vijeća Adnan Terzić, ministar sigurnosti Bariša Čolak i direktor SIPA-e Sredoje Nović, dok će u ime Vlade Federacije BiH sastanku nazočiti federalni ministar unutrašnjih poslova Mevludin Halilović.

Uz premijera Bukejlovića, u delegaciji Vlade Republike Srpske koje će prisustvovati današnjem sastanku su još ministar unutarnjih poslova RS-a Darko Matijašević i ministrica financija RS-a Svetlana Cenić.

U saopštenju koje je uoči sastanka upućeno iz Ureda visokog predstavnika naglašava se da je pred bh. dužnosnicima jasan izbor - ili će pokazati liderske kvalitete i suočiti se s teškim odlukama koje je potrebno donijeti kako bi ova zemlja ostvarila napredak, ili te odluke neće donijeti pa će se zbog toga morati suočiti s posljedicama koje će snositi oni osobno, ali i BiH u cjelini.

"Bosna i Hercegovina mora do kraja septembra postići dogovor o reformi policije ukoliko želi da prije desete godišnjice Daytonskog sporazuma, u novembru 2005., ispuni sve uslove za ove ključne pregovore i dobije šansu da sustigne svoje najbliže susjede - Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru", ističu iz OHR-a i napominju da će put BiH prema Evropi biti blokiran sve dok bh. političari ne budu spremni provesti reforme koje su u skladu s ovim uslovima.

Inače, OHR neće prisustvovati ovim pregovorima, ali je, kako kažu, spreman pružiti tehničku pomoć po pozivu.