Parlament BiH
136

Danas sastanak Čovića i Izetbegovića: Hoće li se konačno ukloniti blokade

G. M.
Dvojica lidera razgovarat će o ključnim temama (Foto: R. D./Klix.ba)
Dvojica lidera razgovarat će o ključnim temama (Foto: R. D./Klix.ba)
U Sarajevu će danas biti održan sastanak visokih delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Sastanak će biti održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a počet će u 14 sati. Delegacije će predvoditi predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Jedna od tema će biti reforma izbornog zakonodavstva, ali javnost ne očekuje veliki napredak po tom pitanju.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka lidera SDA i HDZ-a. Sve manje je nade da će ove stranke uspjeti dogovoriti uspostavu vlasti u Federaciji BiH, što HDZ uvjetuje upravo izmjenama Izbornog zakona.

U Federaciji nikada nije formirana izvršna vlast nakon izbora 2018. godine, što znači da još traje mandat Vlade FBiH na čijem je čelu Fadil Novalić, koja je formirana po rezultatima izbora 2014.

Osim toga, sastanak dolazi nakon mostarskih izbora. Tokom procesa formiranja vlasti u tom gradu opozicija je tvrdila da SDA i HDZ imaju prešutni koalicioni dogovor, što su iz ove dvije stranke negirali.

Osim toga, ključni problem u FBiH je i proces imunizacije, s obzirom na to da u Federaciju još nije stigla nijedna vakcina, a od lidera se očekuje da konačno poduzmu agresivnije korake po tom pitanju.