Prekid isporuke 24 sata
7

Danas sanacija plinovoda kod Zvornika, građani snabdjeveni potrebnim količinama plina

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sanacija kvara na plinovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo počet će danas iza 10:00 sati gdje će doći do prekida snabdijevanja plinom na 24 sata.
Iz kompanije BH Gas su istakli da će sanaciju vršiti firma Gas promet iz RS-a te da su svi potrošači prirodnog plina koji nisu prešli na alternativno gorivo, uredno snabdjeveni potrebnim količinama.

"Poštrošnja prirodnog plina je usklađena sa zahtjevima koje smo dostavili potrošačima i to na način da su svi koji imaju alternativu, i koji to mogu, prešli su na korištenje alternativnih goriva, a individualni potrošači su uskladili svoju potrošnju i trenutna potrošnja je i manja od očekivane. Snabdijevanje potrošača iz akumulacije će biti nastavljeno na predviđeni način sa ciljem da za vrijeme sanacije svi individualni potrošači/domaćinstva imaju prirodni plin. Sada sve zavisi za koje vrijeme će se radovi okončati i BH Gas će u slučaju bilo kakvih odstupanja u dogovorenom odmah obavijestiti javnost", poručili su iz BH Gasa.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je došlo do pucanja gasovoda na ulazu u BiH, tačnije na dionici između Šepka i Karakaja iz pravca Srbije, između Zvornika i granice. Riječ je o dijelu plinovoda koji odražava firma Gas promet koja će i raditi sanaciju.

Treba istaći i da već neko vrijeme traje prepucavanja na relaciji BH-Gas - Gas Promet u vezi Južne interkonekcije. Iz BH Gasa tvrde da je plinovod u BiH star 40 godina i da se on održava u dijelu Federacije BiH, ali da nije upoznat u kakvom je stanju dio u RS-u.

Iz firme Gas Promet iz RS-a su odgovorili kako su navodi BH Gasa netačni i da je sve u potpunom redu kada je riječ o održavanju plinovoda u ovom bh. entitetu.