Predsjednici i ministri
5

Danas Samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, u Sarajevo stižu visoke delegacije

D. Be.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Sastankom šefova diplomatija zemalja članica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Sarajevu započet će dvodnevni samit koji se održava na ministarskom i predsjedničkom nivou.
Sastanak ministara vanjskih poslova zakazan je za 10:30 sati u hotelu Holiday u Sarajevu.

Na sastanku koji je zakazan u hotelu Holiday u Sarajevu na kojem će učestvovati visoke delegacije zemalja članica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, govorit će se o aktuelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji jugoistočne Evrope i šire kao preduslovu za održivi razvoj te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak prethodi Samitu SEECP-a koji će biti održan u utorak, 9. jula, na Jahorini, kojim će se okončati predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život".

Članovi Predsjedništva BiH danas će u 16 sati održati sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, dok je u 20 sati predviđena svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a.

Samit će biti održan bez predstavnika Kosova i Albanije koji su u posljednji tren otkazali učešće jer smatraju da sve države nemaju jednak tretman, tačnije da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH delegaciji Kosova na čelu s Hashimom Thacijem bio ponižavajući.

Samitu će prisustvovati predstavnici BiH, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske i Slovenije.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.