BiH
0

Danas razmatranje Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH za 2007. godinu

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2007. godinu.

Predloženi budžet institucija BiH za ovu godinu iznosi 1.013.709.000 KM. Od toga je za finansiranje institucija BiH predviđeno 750.100.000 KM, a za servisiranje vanjskog duga 263.609.000 KM.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH je podržala prijedlog budžeta uz nekoliko amandmana kojima je, između ostalog, povećana stavka za povratak.

Poslanici bi, između ostalog, trebali razmatrati i inicijativu Kluba SDS-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kroz razrješenje ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja.

U obrazloženju inicijative koju je Klub poslanika SDS-a pokrenuo krajem februara, se navodi da je ministar Alkalaj notom obavijestio Ministarstvo inostranih poslova Srbije da Sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH, ne važi nakon podjele Srbije i Crne Gore. Na ovaj način, kako se navodi, ministar je načinio nekoliko grubih povreda, kako Ustava i zakona, tako i same prakse.

Predviđeno je razmatranje u prvom čitanju: Prijedlog zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka, Prijedloga zakona o dopuni Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost sa Izvještajem Komisije za finansije i budžet, te Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH sa Izvještajem Ustavnopravne komisije. Ove zakone predložio je poslanik Momčilo Novaković.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika Remzije Kadrića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH po skraćenom postupku, kao i zahtjev poslanika Mehmeda Suljkanovića da se po istoj proceduri razmatra Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 1.3.2006. do 31.1.2007. godine, kao i rang-lista kandidata za izbor generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora.