{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas razgovor boraca i predstavnika vlasti zbog kašnjenja boračkih naknada

F
4.6.2008. u 13:07
0
0
Danas razgovor boraca i predstavnika vlasti zbog kašnjenja boračkih naknada
0
Danas razgovor boraca i predstavnika vlasti zbog kašnjenja boračkih naknada
Predstavnici Upravnog odbora federalnog Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. razgovarat će danas poslijepodne u Sarajevu s više zvaničnika izvršne vlasti Federacije o realizaciji zaključaka vanredne skupštine ovog saveza od 2. juna u Sarajevu.
Skupština je, naime, tada dala rok od pet radnih dana odgovornima da nađu način za isplatu naknada koje demobiliziranim braniteljima zakonski pripadaju mjesečno u vrijeme dok su nezaposleni, a nisu isplaćene još od marta u većini kantona u Federaciji.

Mehmed Šišić, predsjednik Saveza, Agenciji FENA je kazao da očekuje pozitivan ishod današnjih razgovora koji će se, prema njegovim riječima, voditi u kabinetu potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, a prisustvovat će im i federalni premijer Nedžad Branković te ministar za boračka pitanja u Federalnoj vladi Zahid Crnkić.

Na vanrednoj skupštini Saveza demobiliziranih branitelja zaključeno je i da će 17. juna, za kada je najavljivana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u 12.05 sati borci početi proteste ispred zgrada Federalne vlade i Parlamenta ako odgovorni u međuvremenu u postavljenom petodnevnom roku ne nađu rješenje za isplatu zakasnjelih naknada.

Ukoliko dođe do protesta, bit će zatražena smjena predsjednice Federacije Borjane Krišto, potpredsjednika Mirsada Kebe, federalnog dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, kao i federalnih ministara za boračka pitanja te za rad i socijalnu politiku Zahida Crnkića i Perice Jelečevića, zaključeno je također na vanrednoj skupštini boračkog saveza 2. juna.

Pošto je cilj Saveza potpuna implementacija Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, bit će također zatražena zajednička vanredna sjednica oba doma Parlamenta Federacije i rasprava zbog problema u njegovoj implementaciji, zaključeno je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić danas je Agenciji FENA kazao da je 17. juni najavljivani, ali ne i službeno potvrđeni datum naredne sjednice ovog doma i dodao da će narednog utorka Kolegij Doma precizirati datum.

Ukoliko bude zahtjeva za održavanje vanredne sjednice u Parlamentu koja će se eventualno tražiti zbog rasprave o boračkim problemima, Kolegij će i o tome odlučivati narednog utorka, izjavio je Softić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: