BiH
0

Danas rasprava o hapšenju poslanika SDP-a Selima Bešlagića

FENA
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev Kluba poslanika SDP-a za raspravu o slučaju nezakonitog hapšenja poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Selima Bešlagića te Budimira Nikolića i Envera Delibegovića.

Poslanik Selim Bešlagić je uhapšen 12. juna zajedno s Budimirom Nikolićem i Enverom Delibegovićem. Priveden je radi izručenja srbijanskim pravosudnim organima na osnovu međunarodne potjernice Interpola Srbije pod sumnjom da je počinio krivično djelo korištenja zabranjenih sredstava ratovanja. Ubrzo nakon toga je pušten jer je državljanin BiH.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati: Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, Prijedlog zakona o radu i zapošljavanju, Prijedlog zakona o okviru deviznog poslovanja u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Na dnevnom redu su i izvještaji Komisije kolegija za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Beriza Belkića za razmatranje Prijedloga zakona o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine po hitnom postupku; zahtjevu poslanika Ekrema Ajanovića za razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti po skraćenom postupku, te o prijedlogu zaključaka poslanice Azre Hadžiahmetović u vezi sa Zakonom o izmjeni Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Izvještaj o ispitivanju opravdanosti podnesenih prigovora na utvrđenu rang-listu za izbor generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima i Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006.).