{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas prve presude protiv banaka u BiH

S
12.8.2009. u 07:33
0
1
Danas prve presude protiv banaka u BiH
0
Danas prve presude protiv banaka u BiH
Općinski sud u Sarajevu trebalo bi da danas donese prve presude u vezi sa 192 prekršajna naloga koje je Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela protiv banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.
U ranijoj izjavi medijima direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da ova institucija na ovaj način želi da dokaže da su ugovori o potrošačkim kreditima u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

On je izrazio uvjerenje da će sud uvažiti prijave inspekcije i donijeti pozitivne presude.

''Kada donese prvih 10 ili 15 presuda, mi ćemo protiv banaka podnijeti sudu kolektivnu tužbu na odlučivanje u skladu sa Zakonom o zašiti potrošača. Ako sud donese pozitivne presude, banke će morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, a riječ je o desetinama miliona KM'', najavio je Tirak.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.

Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: