Općinski sud Sarajevo
0

Danas prve presude protiv banaka u BiH

SRNA
Općinski sud u Sarajevu trebalo bi da danas donese prve presude u vezi sa 192 prekršajna naloga koje je Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela protiv banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

U ranijoj izjavi medijima direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da ova institucija na ovaj način želi da dokaže da su ugovori o potrošačkim kreditima u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

On je izrazio uvjerenje da će sud uvažiti prijave inspekcije i donijeti pozitivne presude.

''Kada donese prvih 10 ili 15 presuda, mi ćemo protiv banaka podnijeti sudu kolektivnu tužbu na odlučivanje u skladu sa Zakonom o zašiti potrošača. Ako  sud donese pozitivne presude, banke će morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, a riječ je o desetinama miliona KM'', najavio je Tirak.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite  koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.

Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.