{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas prva presuda zbog podizanja kamata

S
18.8.2009. u 08:06
0
1
Danas prva presuda zbog podizanja kamata
0
Danas prva presuda zbog podizanja kamata
Općinski sud u Sarajevu saopštiće danas presudu "Intesa Sanpaolo banci" i početi pretres u sporu sa "Unicredit bankom" protiv kojih je zbog neosnovanih podizanja kamatnih stopa prekršajne naloge podnijela federalna Uprava za inspekcijske poslove.
Presuda "Intesa Sanpaolo banci" trebalo je da bude saopštena 14. avgusta, ali je Sud odgodio za narednu sedmicu, a osim završetka izvođenja dokaza koji se odnose na povećanje godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit od 33.000 KM Admiru Tatiću iz Sarajeva protiv iste banke protekle sedmice održana su još dva ročišta.

Usmenim pretresom u ovom sporu 12. avgusta, počeo je dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga federalne Uprave za inspekcijske poslove protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Predstavnici "Intesa Sanpaolo banke" ističu da je povećanje nekih od kamata izvršeno zbog promjena na tržištu, odnosno rasta euribora, dok pomoćnik direktora federalne inspekcije Josip Bašić tvrdi da je ova banka nastavila da povećava kamate i u julu nakon drastičnog pada euribora sa 4,5 na 1,5 odsto.

Predstavnici ove banke smatraju da je postupak koji se vodi neosnovan i da federalna Uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za njegovo pokretanje.

Ova uprava je ranije najavila da će, ukoliko Općinski sud Sarajevo potvrdi njene navode, te se pokaže da je u pitanju šira pojava, uslijediti kolektivna tužba protiv banaka koje su neosnovano podizale kamate.

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak navodi da će ako Sud donese pozitivne presude, banke morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, i da se tu radi o desetinama miliona KM.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.

Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: