Bjelašnica
0

Danas prezentacija Master plana razvoja ruralnog ekoturizma

FENA
Prezentacija Master plana razvoja ruralnog ekoturizma u zaleđu olimpijske planine Bjelašnica bit će upriličena u ponedjeljak 13. oktobra u Šabićima.

Master plan je urađen na inicijativu i uz finansijsku podršku Sarajevske razvoje agencije SERDA, kojoj su se pridružili Ministarstvo privrede KS i Općina Trnovo, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije.

Tom prilikom, zvanično će biti otvoren i objekat Etno muzeja.

Objekat Etno muzeja rekonstruisala je Fondacija lokalne demokratije i Funacion Lleida Solidaria uz pomoć donatora, Agencije za međunarodnu saradnju Vlade Katalonije i Agencije za međunarodnu saradnju Vlade Kraljevine Španije.

U objektu je u budućnosti predviđena stalna izložbena postavka flore i faune te kulturno historijskog naslijeđa bjelašničkog kraja, prodavnica suvenira i organske hrane, info punkt uz prihvat i informisanje gostiju i kancelarijom MZ Šabići.

Etno muzej je samo jedna od aktivnosti koji realizuje Fondacija lokalne demokratije u okviru razvojnog programa koji implementira na ovom području od 2006. godine pod nazivom "Razvoj ruralnog ekoturizma u Šabićima i na Bjelašnici".

Glavni cilj ovog projekta je razvoj i plasman ponude novog turističkog proizvoda-ruralnog ekoturizma, zasnovanog na lokalnim prirodnim resursima, kulturno historijskom naslijeđu, bogatoj gastronomskoj ponudi i ljudskim potencijalima sela Šabići i ostalih sela Bjelašnice, uz punu primjenu ekoloških standarda za očuvanje životne okoline.

Aktivnosti projekta će znatno unaprijediti položaj direktnih korisnika projekta, stanovnika ove regije.

Projekt predviđa organiziranje i uključivanje seoskih domaćinstava u proizvodnju i certificiranje proizvodnje organske hrane, proizvodnju turističkih suvenira, osposobljavanje mladih za pružanje usluga turističkih vodiča.

Posebno će se poboljšati položaj žene Bjelašnice kroz njihovo educiranje i uključivanje u turističku ponudu proizvoda u segmentu pripremanja tradicionalne hrane, prihvata gostiju u svojim rekonstruisanim kućama i izradom tradicionalnih rukotvorina u savremenom dizajnu.

Unaprijedit će se i turistička ponuda Općine Trnovo, Kantona Sarajevo i cijele BiH, kroz ponudu novog proizvoda-ruralnog ekoturizma u prvim objektima za prihvat gostiju u Etno selu, koje će se graditi u Ledićima, uz finansijsku podršku Evropske unije.