Pravosnažno
195

Danas presuda o odgovornosti Holandije za ubistva Srebreničana u julu 1995.

I. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Vrhovni sud u Holandiji izreći će danas pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine, prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Izricanju presude prisustvovat će predstavnice Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, a ranije je iz udruženja istaknuto kako se očekuje zadovoljenje dugo čekane pravde.

Podsjećamo, više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici tužilo je Holandiju 2007. godine zbog odgovornosti za genocid u Srebrenici, a Okružni sud u Hagu je 2014. godine utvrdio da je ova država "djelimično odgovorna" za smrt Srebreničana, odnosno samo za više od 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

I pored toga što je na nju uložena žalba zbog ograničenosti odgovornosti, bio je to prvi put da je utvrđena odgovornost neke države za zločin koji su počinili ili koji nisu spriječili njeni vojnici unutar mandata Ujedinjenih nacija.

Na ovu presudu porodice žrtava i država Holandija su uložile žalbu, a Apelacioni sud je 2017. potvrdio "djelimičnu odgovornost" Holandije.

Danas se, konačno, očekuje pravosnažna i konačna odluka, a nakon žalbe upućene po presudi 2017. godine.