Sud BiH
7

Danas presuda Edinu Sakoču za ratni zločin u Počitelju

FENA
Apelaciono vijeće Suda BiH danas će izreći drugostepenu presudu Edinu Sakoču, optuženom za ratni zločin počinjen 1992. godine u Počitelju kod Čapljine.

Sakoč je opužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima dva civila srpske nacionalnosti te u silovanju jedne osobe. Prvostepenom presudom je bio osuđen za učešće u ubistvima, a oslobođen optužbe za silovanje. Tu presudu je Apelaciono vijeće ukinulo i odredilo da mu se ponovno sudi.

Za srijedu, 4. aprila, planiran je početak suđenja Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ratni zločin počinjen u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje je ubijeno 28 Bošnjaka i Hrvata.

Isti dan zakazano je iznošenje završne riječi odbrane Mileta Puljića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Statusna konferencija u predmetu protiv Miće Jurišića, koji se tereti za zločine počinjene u Prijedoru, zakazana je za četvrtak, 5. april.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Vogošći, Sanskom Mostu, Ključu, Foči, Doboju, Srebrenici, Bileći, Rogatici, Mostaru, Bosanskoj Krupi, Orašju, Bosanskom Novom, Zavidovićima, Zaklopači, Sarajevu te Ljubuškom, javio je BIRN BiH.