BiH
0

Danas predstavljanje "Vodiča kroz zakon o mladima FBiH"

FENA
Knjiga "Vodič kroz Zakon o mladima FBiH" bit će predstavljena danas u Delegaciji Evropske unije u BiH u Sarajevu.

Predstavljanje knjige organizira njen izdavač Institut za razvoj mladih "Kult", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Iako je Zakon o omladinskom organiziranju Republike Srpske usvojen krajem 2004. godine, a Zakon o mladima Federacije BiH sredinom 2010. godine, teško je reći da su umnogome promijenili položaj mladih ljudi u BiH nabolje.

Zakoni jesu važna polazna osnova, ali ne i garant da će samo njihovo postojanje biti dovoljno da se promijeni ono što uređuju.

Tako je i sa zakonima koji uređuju oblast rada s mladima. Upravo je to povod za objavljivanje "Vodiča kroz Zakon o mladima FBiH" kojim Institut za razvoj mladih "Kult" želi doprinijeti njegovom učinkovitijem provođenju i razumijevanju kroz tumačenje pojedinačnih zakonskih odredaba.

"Kult" smatra da će na ovaj način doprinijeti ažurnijem uključivanju svih nivoa vlasti u FBiH da se zakonske odredbe dosljedno provedu i da politika vlasti Federacije BiH prema mladima dobije jasniju i bolju viziju.

Vodič pored pojašnjenja zakona o mladima, sadrži i dva vrlo važna dokumenta Evropske unije koji uređuju oblast mladih, kao i poređenje ovih zakona u FBiH i RS, ali i tekst o procesu njegova nastanka.

Knjiga je štampana u okviru projekta koji sufinansira Evropska unija "Učešće mladih u strateškom razvoju lokalnih zajednica".