Banja Luka
68

Danas posebne sjednice NSRS-a: Prvo ide agreman Nijemcu, pa legalizacija nelegalnog

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Narodna skupština RS-a danas će održati dvije posebne sjednice. Prva je u vezi s vetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o davanju agremana novom njemačkom ambasadoru, a druga u vezi s legalizacijom bespravno izgrađenih objekata, poljoprivrednom zemljištu i zdravstvenom osiguranju.

Dodik je u dva navrata na sjednicama Predsjedništva BiH odbio dati agreman novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu, a zatim je glasanje "za" Šefika Džaferovića i Željka Komšića ocijenio veoma štetnom po vitalne interese RS-a i pozvao poslanike u entitetskoj skupštini da se izjasne.

NSRS, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, razmatra izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i, ako je potvrdi dvotrećinskom većinom glasova, u roku od deset dana od dana donošenja, osporena odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne stupa na snagu.

U pokušaju da obrazloži svoju odluku pri povlačenju veta Dodik je rekao kako njemačka politika "pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i naroda RS-a".

Dodik već odavno nema dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS-a i kako stvari stoje tako će biti i danas jer su opozicionari već najavili da neće podržati igre lidera SNSD-a. Kako je Klix.ba i najavio, prije nego je uložio veto, Dodik vjerovatno namjerno igra na svoj poraz u Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik će na sebi svojstven način manipulisanjem činjenica sve opet predstaviti kao lični trijumf jer je dva puta rekao "ne" u Predsjedništvu BiH, ali će dalje ići sa pričom da su na kraju odlučili "oni tamo izdajnici" u entitetskoj skupštini i druga dva člana Predsjedništva BiH. Istovremeno, njemački diplomata i novi ambasador će dobiti agreman u našoj zemlji.

Poslanici Narodne skupštine RS-a već tri puta nisu podržali Dodikov veto, a posljednji put je odbijen kada je bio protiv pokretanja postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije.

Što se tiče druge posebne sjednice, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata se namjerava legalizirati oko 100 hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To bi bilo novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem.

Ovime vlasti u RS-u žele što prije riješiti ovo pitanje prije nego dođe na dnevni red uređivanje Zakon o državnoj imovini BiH. Podsjetit ćemo da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u aprilu upotrijebio bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Druga tačka na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku.

Ovime se, kako saznajemo, namjerava poljoprivredno zemljište pretvoriti u građevinsko.

Današnje sjednice počinju u 12 sati.