{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas ponovo rasprava o zakonu o pomilovanju

F
5.6.2007. u 10:50
0
0
Danas ponovo rasprava o zakonu o pomilovanju
0
Danas ponovo rasprava o zakonu o pomilovanju
U Sarajevu je za danas zakazan nastavak druge redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj će ponovno biti aktuelno pitanje donošenja federalnog zakona o pomilovanju.
Parlamentarna Ustavna komisija treba prvo da se izjasni o dvjema ponuđenim varijantama ovog zakona da bi se poslanici mogli izjašnjavati o eventualnom konačnom tekstu.

Prvu varijantu, a ona je odranije u službenom dnevnom redu, predložio je poslanički klub Stranke demokratska akcije (SDA). Drugu je u međuvremenu u proceduru uputila Federalna vlada.

Prema poslaničkim izvorima, varijanta predložena iz SDA propisuje da pomilovanje u određenim slučajevima osuđenicima može izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dvaju potpredsjednika, ali samo ako im je presuđeno u federalnim sudovima. Obrazloženje je da se time ne dira u nadležnosti države BiH.

Prema istim parlamentarnim izvorima, vladina varijanta zakona omogućava da predsjednik Federacije BiH, uz saglasnost potpredsjednika, može izreći pomilovanje i osuđenima pred Sudom BiH. Tome se protivi Ured visokog predstavnika u BiH, a Vlada obrazlaže da se kod izrade zakonskog teksta pridržavala jedino federalnog Ustava kao utemeljenja.

Federalna vlada je u međuvremenu uputila u parlamentarnu proceduru i drugu svoju varijantu zakona, a ona se, prema izvorima iz poslaničkih krugova, približava varijanti SDA.

Mišljenje o tome koja je varijanta prihvatljiva, do sutra poslanicima treba da doznači Ustavna komisija Predstavničkog doma, najavljeno je.

Rasprava o legislativi iz ove oblasti otvarana je u federalnom Parlamentu već četiri puta, ali bez rezultata, pa Federacija BiH trenutno nema zakon iz ove oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: