{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas počinje manifestacija "Dani mevluda i zikra"

18.4.2014. u 10:11
4
1
Danas počinje manifestacija "Dani mevluda i zikra"
4
Danas počinje manifestacija "Dani mevluda i zikra"
Manifestacija "Dani mevluda i zikra"počinje danas u Mostaru koncertom ilahija i kasida.
Najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini i imat će deset kulturno-vjerskih programa.

Održava se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH, Tarikatskog centra BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" iz Mostara, Karađoz-begove medrese i Islamskog kulturnog centra Mostar.

Manifestacija je reaktivirana tradicija oslonjena na bogumilsko, a kasnije i sufijska okupljanja na vrelu Bune i Blagajske tekije. Tradicija je prekinuta 1925. godine, a reaktivirana 1974. pod nazivom „Derviški mevlud na vrelu Bune“.

Na tribini 24. aprila o naučnom radu Mustafe Ejubovića - Šejh Juje govorit će dr. Enes Ljevaković i mr. Dino Maksumić. Večer Kur'ana najavljena je za 25. aprila u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju. Gost predavač bit će Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Tradicionalno okupljanje učenika bosanskohercegovačkih medresa na vrelu Bune bit će održano 28. aprila. Književna večer sa akademikom Enesom Karićem održat će se u Narodnom pozorištu Mostar 5. maja. U povodu Dana džamija, 7. maja, planirana je posjeta džamijama u Gacku i učenje mevluda u džamiji Hadži Alibega Lafe u Mostaru. Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, proteći će u znaku sjećanja na ubijene oficire i vojnike u zgradi komande IV korpusa Armije RBiH.

Okupljanje šejhova i derviša počet će 9. maja na zikru u Koski Mehmed-pašinoj džamiji. U večernjim satima oni će u avliji tekije do sabah namaza idućeg dana održati medžlisi-zikr. Centralna manifestacija "Dani mevluda i zikra" počet će 10. maja u 11 sati ispred Blagajske tekije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: