BiH
5

Danas počinje festival Srebrenica Wave

SRNA
U Srebrenici će danas biti otvoren drugi festival pod nazivom Srebrenica Wave, koji će trajati do 7. avgusta.

Prvog dana festivala predviđeno je održavanje prvih radionica i početak turnira u basketu.

Petodnevnim programom planirano je održavanje radionica fotografije, pisanja i gitare, odigravanje turnira u basketu, nekoliko muzičkih koncerata i dvije filmske projekcije kao i revijalna utakmica između veterana bivšeg srebreničkog Košarkaškog kluba Feros i bratunačkog Vihora.

Bit će organizovano predstavljanje proizvoda lokalnih zanatlija i smotra ženskog stvaralaštva, a program će se završiti besplatnim ručkom u gradskom parku za sve zainteresovane, gdje će ujedno biti predstavljeni prehrambeni specijaliteti ovog područja.

Organizator ovog festivala je nedavno formirana mreža mladih Evrope BET-NET u saradnji sa nekoliko srebreničkih udruženja i pojedinaca.

Festival je zamišljen kao socijalno-razvojni projekat koji treba da omogući međusobna upoznavanja i uspostavljanje različitih kulturno-poslovnih veza, ali i da podstakne zanatstvo, turizam, ugostiiteljstvo i druge djelatnosti u kojima može doći do otvaranja novih radnih mjesta, zapošljavanja i stvaranja profita.

U toku festivala u ovom mjestu će boraviti pedesetak organizatora-volontera iz više evropskih zemalja i bit će to prilika za sticanje i razmjenu znanja o kulturama drugih, kao i za razmjenu iskustava i dogovaranje zajedničkih aktivnosti i novih projekata u koje treba da se uključe i mladi volonteri iz Srebrenice.

Uporedo sa ovim festivalom, 5.i 6. avgusta bit će održana i tradicionalna kulturno-sportska manifestacija "Kao nekad prije", što će omogućiti da se priredi zanimljiv kombinovani program koji će predstaviti domaću tradiciju i međunarodne kulturne vrijednosti i pravce.