Kantonalni sud u Sarajevu
0

Danas početak suđenja Brankoviću i Bičakčiću

SRNA
Nedžad Branković (Fotoservis)
Nedžad Branković (Fotoservis)
Pred kantonalnim Sudom u Sarajevu za danas je zakazan početak suđenju bivšim federalnim premijerima Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, prilikom nelegalne kupovine Brankovićevog stana dok je obavljao dužnost direktora "Energoinvesta".

Branković i Bičakčić izjasnili su se 1. juna pred ovim sudom da nisu krivi.

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je 24.aprila optužnicu protiv Bičakčića i Brankovića u kojoj se navodi da je zloupotrebom položaja, kupljen stan od 132 metra kvadratna za Nedžada Brankovića u elitnom naselju Ciglane za svega 920 KM.  

Branković je 2000. godine u vrijeme kupovine ovog stana obavljao dužnost direktora kompanije "Energoinvest" Sarajevo, te je, prema optužnici, tom kupovinom oštetio tu kompaniju za 150.000 KM i budžet FBiH za 114.000 KM. 

Prema navodima optužnice, Bičakčić je kao premijer FBiH potpisao Odluku o rasporedu sredstava budžeta 2000. godine za stambena pitanja službenika u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti FBiH.

Odluka je donesena iako Vlada FBiH nikada nije razmatrala ni donijela navedenu odluku, te je Bičakčić tako postuppio suprotno odredbama Zakona o Vladi FBiH i Poslovnika o radu Vlade FBiH.