BiH
0

Danas otvaranje Eko kampa FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma danas će Ispred Zemaljskog muzeja u 10 sati biti upriličeno otvaranje Eko-kampa Federacije Bosne i Hercegovine 2009., koji se odvija pod sloganom "Invazivne biljne vrste - ambrozija".

Ovogodišnje, treći po redu, Eko-kamp Federacije BiH održat će se od 15. do 20. juna.

Opredjeljenje da slogan bude posvećen invazivnim vrstama-ambroziji utemeljena je na činjenici sve veće prijetnje biološkoj raznolikosti Bosne i Hercegovine, te alergogenim svojstvima polena ove biljke što je izravna prijetnja ljudskom zdravlju. Uz to, ovogodišnja tema Svjetskog dana biološke raznolikosti, posvećena je upravo invazivnim alohtonim vrstama i njihovom utjecaju na autohtone vrste, te stvaranje novih uvjeta u ekosustavu. Rad u eko kampu omogućit će učenicima podignuti razinu znanja i razviti svijest o ovom problemu, te pokrenuti praktične aktivnosti na prepoznavanju invazivne vrste ambrozija i njezinu uništavanju, saopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

U Eko-kamp je uključeno 40 učenika trećih razreda srednjih škola s područja cijele Federacije BiH. Učenici će u pratnji stručnih voditelja posjetiti prvi Nacionalni park "Una" uspostavljen u Federaciji BiH, Park prirode "Blidinje", Zaštićeni pejzaž "Bijambare", planinu Vlašić, špilju Vjetrenicu - kandidata za uključivanje na listu UNESCO-a, Kraljevu Sutjesku, vodopad Kočuša i Kravica na Trebižatu, vodopad na rijeci Plivi i Plivsko jezero, a sa svrhom isticanja Federacije BiH kao zemlje koja u sebi nosi visoki stepen diverziteta kultura koji je tijesno povezan s diverzitetom svih komponenti našeg životnog okoliša.

Također, učenici će imati prigodu posjetiti i uživati u jedinstvenim i neponovljivim ljepotama Parka prirode "Hutovo blato" i Livanjskog polja koji su uključeni u Ramsarski popis močvara od međunarodnog značenja.

Program Eko-kampa koncipiran je tako da se učenici upoznaju prvenstveno svoju lijepu domovinu, te podignu razinu svojega znanja o invazivnim vrstama, kako prepoznati ambroziju, gdje su njezina nalazišta, načinima širenja, njenoj štetnosti, uticaju na ljudsko zdravlje, te načinima uništavanja, a također i osnovnim podacima o biološkoj raznolikosti, ekosistemima, staništima Federacije BiH, vrijednostima, značenju, pritiscima i načinima zaštite biološke raznolikosti.

U skladu s tim organizirat će se takmičenje učenika na uništavanju ambrozije, izrada eko-panoa na temu ambrozije, eko-kvizovi, ekološke radionice i slično sa svrhom edukacije i senzibilacije o pitanju invazivnih vrsta – ambrozije.

Inače, invazivne vrste predstavljaju jednu od najvećih opasnosti za biodiverzitet kao i za ekološku i ekonomsku dobrobit društva i planete, a to su biljke, životinje, patogeni i drugi organizmi koji, izvorno, ne pripadaju nekom ekosistemu, i koji mogu izazvati ekonomsku i okolišnu štetu ili štetne utjecaje po zdravlje ljudi. Neke od invazivnih vrsta raširene su zajedno s kulturnim biljkama, a danas vrlo česti korov je ambrozija koja intenzivno osvaja staništa vlažnih i poplavnih šuma, ruderalna i urbana staništa, te umjetne livade.