Zakon o PIO-u
4

Danas odlučujući sastanak sindikata policije i predstavnika Vlade FBiH o uslovima penzionisanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Unije samostalnih sindikata FBiH sastat će se danas s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrima Aljošom Čamparom i Veskom Drljačom, u nastojanju da iznađu rješenje za nepovoljne uslove penzionisanja i za njih diskriminirajući Zakon o PIO-u koji je nedavno upućen u parlamentarnu proceduru.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, kazao nam je ranije da policajci obavezno traže da njihovi zahtjevi budu riješeni kroz Prijedlog upućen u proceduru.

"Danas ćemo, vjerovatno, imati rezultat da li će naši zahtjevi biti prihvaćeni", kazao je Hadžiabdić.

Podršku sindikatima policije uputila je i Jedinstvena organizacija boraca uposlenih u organima uprave Kantona Sarajevo, na čelu sa Hajrudinom Ibrahimovićem.

"Naime, uvođenje termina 'poseban staž' (Član 36.) i njegovim nepriznavanjem u staž osiguranja (Član 37.) ni u jednostrukom trajanju, prema mom mišljenju je čak narušena ustavna jednakost, jer pripadnicima MUP-a to se ne računa u staž osiguranja, a nekome ko je bio u radnoj obavezi to vrijeme ulazi u staž osiguranja (iako je plaćeno mizerno osiguranje). Naravno, to ima za posljedicu kasnije sticanje uslova za penziju za period proveden u ratu i manji iznos penzije ako se ode u penziju prema godinama starosti", stoji u pismu podrške koje potpisuje Ibrahimović.