BiH
0

Danas obilježavanje godišnjice bitke na Žuči

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "1. slavna -111. viteška brigada" Sarajevo danas obilježava 16. godišnjicu bitke poznate kao živi štit na Žuči te pogibije heroine Fadile Odžaković Žute i njenih suboraca.

Tom povodom, pripadnici ovog udruženja, zajedno su s porodicama šehida i boraca poginulih na Žuči, to jeste na Orliću, posjetili Šehidsko mezarje Kovači te groblja Stadion i Lav.

Prisjećajući se svih onih koji su 1992. položili živote za odbranu linije 1. motorizirane brigade i združenih vogošćanskih odreda, predsjednik Upravnog odbora Udruženja “1. slavna - 111. viteška brigada” Salko Hajdarević kazao je da je 18. septembra 1992. na Žuči poginulo 12 pripadnika brigade, dok ih je 68 bilo teže ili lakše ranjeno, dodavši da je za četiri dana borbe van stroja bilo oko pola brigade.

Živi štit na Žuči, na Orliću 18. septembra 1992. bila je iscrpljujuća borba u kojoj je agresor koristeći se živim štitom sastavljenim od mještana Vogošće i okolnih mjesta, koje je držao u logorima, nastojao probiti liniju odbrane 1. motorizirane brigade i združenih vogošćanskih odreda i otvoriti put prema gradu Sarajevu.

Po Hajdarevićevim riječima, danas poslijepodne na Orliću je planiran i historijski sat na kojem će biti evocirana sjećanja na taj događaj, datum i ličnosti, a planirano je i otkrivanje spomen-obilježja Muji Šejti koji je poginuo u spomenutoj bici 18. septembra 1992.

Na sat historije pozvani su učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola, jer je kako kaže Hajdarević, važno da se od zaborava sačuvaju ovaj i svi drugi značajni datumi odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995.

Za sudionike programa obilježavanja bitke na Orliću planirana je i projekcija dokumentarnog filma o tom događaju, heroini Fadili Odžaković Žutoj i njenim suborcima.