{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas obilježavanje Dana mladosti

S
25.5.2009. u 08:56
0
36
Danas obilježavanje Dana mladosti
0
Danas obilježavanje Dana mladosti
Okupljanjem građana i prigodnom manifestacijom u 11 sati ispred spomenika Josipa Broza Tita u parku Kampusa Univerziteta u Sarajevu danas će biti obilježen Dan mladosti, saopćeno je iz Saveza društava "Josip Broz Tito".
Proslave Dana mladosti, kojim se 25. maja obilježavao rođendan Josipa Broza Tita, tradicionalno se u Sarajevu obilježava svake godine.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, 7. maja 1892. godine kao sedmo dijete porodice Franje i Marije Broz. Osnovnu školu je završio u Kumrovcu, a zanat bravara uči u Sisku gdje se prvi put susreće sa sa idejom radničkog pokreta.

Iako je rođen 7. maja, vjerovatno administrativnom greškom, u dokumentima o služenju vojske stoji da mu je rođendan 25. maja. I tako je ostalo. Na taj dan su u njegovu čast priređivani sletovi na kojima su mu omladinci predavali štafetu mladosti, koja je bila simbol predanosti omladine tekovinama Josipa Broza.

Mnogi Tita pamte i kao osnivača Nesvrstanih zemalja. Bio je to pokušaj da se smanji napetost između NATO-a i Varšavskog pakta. Zbog toga je bio cijenjen u svijetu te mu je ovaj potez donijeo međunarodni politički ugled.

Zapamćen je i po historijskom NE, koje je rekao Jozefu Staljinu. Iako je i to bajkovito ispričano javnosti, Tito je tada odbio postati ruska marioneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: