{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas obilježavanje Dana mladosti

S
25.5.2009. u 08:56
0
36
Danas obilježavanje Dana mladosti
0
Danas obilježavanje Dana mladosti
Okupljanjem građana i prigodnom manifestacijom u 11 sati ispred spomenika Josipa Broza Tita u parku Kampusa Univerziteta u Sarajevu danas će biti obilježen Dan mladosti, saopćeno je iz Saveza društava "Josip Broz Tito".
Proslave Dana mladosti, kojim se 25. maja obilježavao rođendan Josipa Broza Tita, tradicionalno se u Sarajevu obilježava svake godine.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, 7. maja 1892. godine kao sedmo dijete porodice Franje i Marije Broz. Osnovnu školu je završio u Kumrovcu, a zanat bravara uči u Sisku gdje se prvi put susreće sa sa idejom radničkog pokreta.

Iako je rođen 7. maja, vjerovatno administrativnom greškom, u dokumentima o služenju vojske stoji da mu je rođendan 25. maja. I tako je ostalo. Na taj dan su u njegovu čast priređivani sletovi na kojima su mu omladinci predavali štafetu mladosti, koja je bila simbol predanosti omladine tekovinama Josipa Broza.

Mnogi Tita pamte i kao osnivača Nesvrstanih zemalja. Bio je to pokušaj da se smanji napetost između NATO-a i Varšavskog pakta. Zbog toga je bio cijenjen u svijetu te mu je ovaj potez donijeo međunarodni politički ugled.

Zapamćen je i po historijskom NE, koje je rekao Jozefu Staljinu. Iako je i to bajkovito ispričano javnosti, Tito je tada odbio postati ruska marioneta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: