Predstavnički dom PSBiH
0

Danas o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2010. godinu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2010. godinu sadva glasa „za“ (Željko Komšić i Haris Silajdžić) i jednim „protiv“ (Nebojša Radmanović).

Tim prijedlogom se u Nacrtu budžeta koji je predložilo Vijeće ministara BiH povećava prihod s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za 24,5 miliona KM, tako da na stavci sredstva za finansiranje projekta održivog povratka, umjesto 10.500.000, iznosi 35.000.000 KM, što je na nivou 2009.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u prvom čitanju podržala Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma trebalo bi da se nađe i potvrđivanje Odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Naime, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je početkom decembra donio rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Pred poslanicima bi se, u skladu s ranijim zaključkom Doma, trebala naći i Informacija Vijeća ministara BiH o razlozima kašnjenja ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom i Opcionalnog protokola.

Predviđeno je i razmatranje više zakonskih prijedloga u prvom čitanju, među kojima i Prijedloga zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH, čiji su predlagači poslanici Adem Huskić, Remzija Kadrić i Mehmed Suljkanović.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Informacija Vijeća ministara BiH o stanju i preduzetim aktivnostima u BiH na preventivnoj zaštiti i borbi protiv virusa gripe A ( H1N1) kao i Prijedlog za imenovanje Mirsada Salkića, diplomiranog inžinjera elektrotehnike, za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju.