{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH

F
25.3.2009. u 08:29
0
4
Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH
0
Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trabalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog amandmana I na Ustav BiH koji se odnosi na status Brčko Distrikta BiH.
Prema predloženom amandmanu Brčko Distrikt BiH koji postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnost institucija BiH onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jest jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog.

Ustavni Sud BiH je nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta BiH ili između BiH i Brčko Distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala, navodi se u predloženom amandmanu.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je podržala Prijedlog amandmana na Ustav BiH uz jedan usvojeni amandman tehničke naravi kojim je predviđeno da Amandman I na Ustav BiH stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH što nije bilo definirano prvobitnim prijedlogom.

Preostali amandmani koje Ustavnopravna komisija nije prihvatila predlagači će najvjerovatnije obnoviti na samoj sjednici Predstavničkog doma.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: