{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH

F
25.3.2009. u 08:29
0
4
Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH
0
Danas o prijedlogu amandmana na Ustav BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trabalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog amandmana I na Ustav BiH koji se odnosi na status Brčko Distrikta BiH.
Prema predloženom amandmanu Brčko Distrikt BiH koji postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnost institucija BiH onako kako te nadležnosti proizilaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jest jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog.

Ustavni Sud BiH je nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko Distrikta BiH ili između BiH i Brčko Distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala, navodi se u predloženom amandmanu.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je podržala Prijedlog amandmana na Ustav BiH uz jedan usvojeni amandman tehničke naravi kojim je predviđeno da Amandman I na Ustav BiH stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH što nije bilo definirano prvobitnim prijedlogom.

Preostali amandmani koje Ustavnopravna komisija nije prihvatila predlagači će najvjerovatnije obnoviti na samoj sjednici Predstavničkog doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: