{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o izmjenama zakona o neratnim invalidima

F
17.2.2009. u 11:16
0
5
Danas o izmjenama zakona o neratnim invalidima
0
Danas o izmjenama zakona o neratnim invalidima
U Sarajevu je danas sa zakašnjenjem počela vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Očekuje se rasprava o izmjenama zakona kojim se u Federaciji najavljuje smanjenje broja korisnika takozvanih neratnih invalidnina.
Ove zakonske izmjene odobrio je nedavno Dom naroda Parlamenta FBiH, ali ne mogu stupiti na snagu ako to danas ne učini i Predstavnički dom.

Predstavnici više udruženja neratnih invalida koja djeluju u Sarajevu i Bihaću prisustvuju današnjoj sjednici. Veća grupa članova ovih asocijacija zahtijevala je da svi njihovi članovi koji su danas došli u poslovnu zgradu UNITIC-a, gdje se održava sjednica, prisustvuju u sali u kojoj se ona odvija. Ali odgovorni su im dozvolili da samo određeni broj njihovih predstavnika bude u sali, pozivajući se na uobičajenu praksu u ovakvim i sličnim situacijama.

Predlagač navedenih zakonskih izmjena je Federalna vlada. Ona se zalaže da ubuduće invalidnine i ostale prinadležnosti ove kategorije primaju samo 100-postotni i 90-postotni neratni invalidi, a ne i korisnici ostalih procenata invalidnosti kao što je sada slučaj.

Vlada obrazlaže da će time zbrinuti one neratne invalide kojima je pomoć najneophodnija i da će godišnje za implementaciju izmijenjenog zakona izdvajati oko 106 miliona KM.

Kad bi do kraja godine udovoljila svim aplikantima, Vladi bi trebala gotovo trećina ovogodišnjeg budžeta, obrazlaže federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Neratni invalidi se protive Vladinoj namjeri i traže da svi sadašnji korisnici neratnih invalidnina ostanu i dalje zbrinuti aktuelnim zakonom.

Njegov službeni naziv je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: