Narodna skupština RS
0

Danas o izmjenama poreza na dohodak, usvojen budžet za 2011.

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će se trećeg dana zasjedanja razmatrati izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak, o doprinosima i o fiskalnim kasama u RS-u.

Poslanici su sinoć, nakon cjelodnevne rasprave, usvojili Budžet RS-a za 2011. godinu od milijardu i 600 miliona maraka, koliko je iznosio i ovogodišnji budžetski okvir.

Nakon primjedbi većine poslanika zbog ukidanja stavke za borački dodatak, entitetska vlada prihvatila je amandman da se za isplatu boračkog dodatka izdvoji 12 miliona KM, koliko je bilo predviđeno u ovoj godini.

Također je prihvaćen i amandman SNSD-a za izdvajanje sredstava za univerzitete u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, u ukupnom iznosu od milion i 930 hiljada KM, kao i amandmani za izdvajanje sredstava od 70 hiljada KM za rad Visoke medicinske škole u Prijedoru i Visoke škole za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Na predloženi budžet bio je podnesen veliki broj amandmana, a tražilo se povećanje stavki za izbjeglice, poljoprivredu, pomoć ugroženom stanovništvu od poplava…, U završnoj riječi o entitetskom budžetu, ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je ustvrdio da se u 2011. godini očekuje daljnji ekonomski oporavak RS-a, a budžetom je planirano više novca za subvencije izvozno orjentiranim preduzećima i za socijalno zbrinjavanje radnika.

Svi akti usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a moraju proći provjeru i Vijeća naroda RS-a, koje još nije konstituirano.