{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o imenovanju Upravnog odbora RTVFBiH

F
3.6.2009. u 08:09
0
0
Danas o imenovanju Upravnog odbora RTVFBiH
0
Danas o imenovanju Upravnog odbora RTVFBiH
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je za danas sazvana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj, prema najavama, poslanici treba da se izjasne o prijedlogu za sastav Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.
Jučer je predloženu listu kandidata za to upravno tijelo odobrio Dom naroda FBiH na sjednici u Sarajevu, a prema tom prijedlogu, članovi Upravnog odbora Federalne radio-televizije treba da budu: Kadrija Hodžić, Bošnjak po nacionalnosti, Igor Soldo, Hrvat, Radenko Udovičić, Srbin, i Goran Samardžić iz reda ostalih naroda.

Hodžić je predložen na mandatni period od jedne godine, Soldo na tri, Udovičić na dvije, a Samardžić na četiri godine.

Nakon što je i ranije u nešto drugačijoj varijanti bez ishoda bila u parlamentarnoj proceduri, kandidatsku listu je sačinila zajednička komisija oba parlamentarna doma.

I jučer je u Domu naroda bilo primjedbi, ovog puta u vezi s izostankom imena nekih do tada predlaganih kandidata na listi, ali predsjedavajući Stjepan Krešić upozorio je da odugovlačenje izjašnjavanja parlamentaraca o Upravnom odboru može štetiti samo RTV-u zbog toga što će ova medijska kuća dobiti određena sredstva od Evropske unije, kako je kazao, ako Parlament riješi pitanje imenovanja njenog upravnog tijela.

Nakon Krešićevog upozorenja, delegati su se brzo izajasnili i s 33 glasa odobrili prijedlog zajedničke parlamentarne komisije za sastav Upravnog odbora. Jedan delegat je bio protiv, a deset članova Doma naroda uzdržano.

Prethodno su tokom rasprave neki delegati zamjerili što među kandidatima nema nijedne žene niti Roma i što su iz dosadašnjih prijedloga, prema njihovom mišljenju neosnovano, izuzeta imena Ivana Lovrenovića, Hrvata po nacionalnosti i Mehmeda Suljića, Roma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: