BiH
0

Danas nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će danas zasjedanje koje je prekinuto jučer izglasavanjem na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić iz SNSD-a.

Majkić je odgodu izjašnjavanja zatražila jer se vode intenzivni razgovori u pokušaju da se osigura još jedan nedostajući glas pa da se Komisija izjasni pozitivno o predložena dva zakona o državnoj policijskoj strukturi te ih proslijedi na oba doma Parlamentarne skupštine BiH na razmatranje.

Riječ je o dva prijedloga zakona koji su toj komisiji vraćeni na razmatranje sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koja je održana u utorak. To su Prijedlog zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi (druga komisijska faza) i Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH (druga komisijska faza), a predlagač za oba je Vijeće ministara BiH.

“Ako se ovo ne usvoji, u ovoj zemlji ništa neće biti isto”, upozorila je Majkić. Ona je naglasila da bi jučerašnje izjašnjavanje Komisije značilo udaljavanje od Evrope te da će odgovornost za daljnje procese u ovoj zemlji biti na onima koji odbiju te zakone”.

Komisija je jučer odbila prijedlog Joze Križanovića (SDP) “da se izjašnjavanje obavi odmah o zakonima i amandmanima”, kao i prijedlog Sulejmana Tihića (SDA) “da se zakoni vrate Vijeću ministara BiH na doradu, a odatle komisiji tog vijeća koja ih je radila”.

“Mi se u vezi s reformom policije igramo tri-četiri godine. Nemojmo se zavaravati da je kriva ova komisija ili SDA, jer smo od 1995. bili za reforme koje su se do danas provodile. Ovo treba vratiti Vijeću ministara, a ne da se Komisija igra sa Zastupničkim domom”, kazao je Tihić.

Ujedno je podsjetio na prvobitni, ali i neispunjeni dogovor o tome da se formira radna grupa koja će ove zakone usvojiti konsenzusom te da je Vijeće ministara usvojilo prijedloge zakona i poslalo ih Komisiji.

Jučerašnjem radu Zajedničke komisije prisustvovali su i predstavnici OHR-a, OSCE-a i NATO-a te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, a nakratko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

“Reforma je proces, nije stvar trenutka. Mislim da BiH više nema pravo na gubljenje vremena i molim vas da izađete ususret Bosni i Hercegovini i stvorite mi mogućnost da razgovaram s Bruxellesom”, kazao je Špirić.

Radi podsjećanja, ova komisija je već jednom razmatrala predložene zakone i dostavila Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH negativne izvještaje o njima. Tada je za zakone glasalo šest članova Komisije, dok je šest bilo protiv. Predstavnički dom u utorak nije prihvatio izvještaje ove komisije i zadužio ju je da ponovno razmotri predložene zakone i Domu dostavi nove izvještaje.

Na oba zakonska prijedloga uloženo je dosta amandmana, ali nijedan Komisija nije prihvatila.

Za danas su nakon zasjedanja Komisije zakazane sjednice obaju domova državnog parlamenta.