{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Danas nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH

F
FENA
20.3.2008. u 11:08
0
0
Danas nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH
0
Danas nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će danas zasjedanje koje je prekinuto jučer izglasavanjem na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić iz SNSD-a.
Majkić je odgodu izjašnjavanja zatražila jer se vode intenzivni razgovori u pokušaju da se osigura još jedan nedostajući glas pa da se Komisija izjasni pozitivno o predložena dva zakona o državnoj policijskoj strukturi te ih proslijedi na oba doma Parlamentarne skupštine BiH na razmatranje.

Riječ je o dva prijedloga zakona koji su toj komisiji vraćeni na razmatranje sa sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koja je održana u utorak. To su Prijedlog zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi (druga komisijska faza) i Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH (druga komisijska faza), a predlagač za oba je Vijeće ministara BiH.

“Ako se ovo ne usvoji, u ovoj zemlji ništa neće biti isto”, upozorila je Majkić. Ona je naglasila da bi jučerašnje izjašnjavanje Komisije značilo udaljavanje od Evrope te da će odgovornost za daljnje procese u ovoj zemlji biti na onima koji odbiju te zakone”.

Komisija je jučer odbila prijedlog Joze Križanovića (SDP) “da se izjašnjavanje obavi odmah o zakonima i amandmanima”, kao i prijedlog Sulejmana Tihića (SDA) “da se zakoni vrate Vijeću ministara BiH na doradu, a odatle komisiji tog vijeća koja ih je radila”.

“Mi se u vezi s reformom policije igramo tri-četiri godine. Nemojmo se zavaravati da je kriva ova komisija ili SDA, jer smo od 1995. bili za reforme koje su se do danas provodile. Ovo treba vratiti Vijeću ministara, a ne da se Komisija igra sa Zastupničkim domom”, kazao je Tihić.

Ujedno je podsjetio na prvobitni, ali i neispunjeni dogovor o tome da se formira radna grupa koja će ove zakone usvojiti konsenzusom te da je Vijeće ministara usvojilo prijedloge zakona i poslalo ih Komisiji.

Jučerašnjem radu Zajedničke komisije prisustvovali su i predstavnici OHR-a, OSCE-a i NATO-a te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, a nakratko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

“Reforma je proces, nije stvar trenutka. Mislim da BiH više nema pravo na gubljenje vremena i molim vas da izađete ususret Bosni i Hercegovini i stvorite mi mogućnost da razgovaram s Bruxellesom”, kazao je Špirić.

Radi podsjećanja, ova komisija je već jednom razmatrala predložene zakone i dostavila Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH negativne izvještaje o njima. Tada je za zakone glasalo šest članova Komisije, dok je šest bilo protiv. Predstavnički dom u utorak nije prihvatio izvještaje ove komisije i zadužio ju je da ponovno razmotri predložene zakone i Domu dostavi nove izvještaje.

Na oba zakonska prijedloga uloženo je dosta amandmana, ali nijedan Komisija nije prihvatila.

Za danas su nakon zasjedanja Komisije zakazane sjednice obaju domova državnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: