BiH
0

Danas nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Zakon o studenskom standardu, a poslanici rad danas nastavljaju razmatranjem preostalih tačaka dnevnog reda.

Zakonom o studentskom standardu definiran je smještaj, ishrana, pitanja stipendija, primarna zdravstvena zaštita, kulturne, sportske, rekreativne i zabavne aktivnosti studenata, kao i način osnivanja i rada ustanova studentskog standarda.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a zaduženo je da u roku od dva mjeseca skupštinskom Odboru za mlade dostavi informaciju o broju studenata koji primaju stipendije, te da se zakonski definira da student ne može da prima više od jedne stipencije.

Ovim zakonom propisana je i cijena kreveta u studentskom domu od 10 KM, a ustanove studentskog standarda finansiraju iz Budžeta RS-a, lokalnih zajednica na čijem je području ustanova studentskog standarda, te neposredno od korisnika i donatorskih priloga.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović ocijenio je da usvajanje Zakona o studentskom standardu neophodno za reformu sistema visokog obrazovanja u RS-u, ali i za reguliranje pitanja standarda studenata.

Inače, protiv usvajanja ovog zakona svoj protest iskazala je Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL).

U dopisu predsjedniku entitetskog parlamenta, premijeru, resornom ministru, odborima Narodne skupštine i klubovima poslanika istakli su da je tekst zakona neprihvatljiv za studente javnih visokoškolskih ustanova u RS, a da bi prava, predviđena zakonom, studentu trebalo da obezbijedi osnivač visokoškolske ustanove, a ne da Vlada RS-a finansira smještaj i ishranu studenata koji studiraju na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Poslanici će danas razmatrati prijedloge zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju određenih kategorija osiguranika, o uslovima i postupku za prekid trudnoće i o penzijskom rezervnom fondu RS-a.

Predviđeno je i izjašnjavanje o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima, o zaštiti prirode i o lovstvu.

Pred poslanicima će se naći nacrti zakona o muzejskoj djelatnosti, o Privrednoj komori RS, o elektronskom potpisu RS, o finansiranju političkih stranaka iz budžeta RS-a, grada i opštine, te o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi, Zakona o javnim putevima i Zakona o upravljanju otpadom.