BiH
0

Danas nastavak sjednice Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas najavljen nastavak redovne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od 28. januara.

U preostalom dnevnom redu su nacrti zakona o stočarstvu, zatim o zaštiti zdravlja bilja u Federaciji te nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu i sadnom materijalu.

Iz zdravstevnog sektora su u proceduri zakoni također u formi nacrta, a odnose se na apotekarsku djelatnost i na prava i obaveze pacijenata.

U prvom dijelu ove sjednice održanom 28. januara odlučeno je da se delegati izjašnjavaju o Prijedlogu federalnog zakona o veterinarstvu tek na sljedećoj sjednici Doma naroda.

Dopredsjedavajući Besim Imamović, ujedno delegat Kluba bošnjačkog naroda u ovom domu, bezuspješno je tražio da u dnevnom redu aktuelne budu i prijedlozi za odluke koje bi se odnosile na pojedine trase autocesta na koridoru 5-C.

Kako su delegati iz Kluba hrvatskog naroda najavili da će pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u slučaju uvažavanja Imamovićevog zahtjeva i glasanja o tim odlukama, Kolegij Doma je odlučio da delegati sačekaju mišljenje Federalne vlade, a sve, kako je objasnio predsjedavajući Stjapen Krešić, u funkciji da radovi na izgradnji kKoridora 5-C počnu što prije.

Jednom od odluka koje je predlagao Besim Imamović bio bi odobren evropski kredit Federaciji za izgradnju sjeverne dionice koridora kroz Posavinu.