Sastanak u Neumu
109

Danas nastavak pregovora o Izbornom zakonu, jučer bez dogovora o predloženim izmjenama

G. M.
Matthew Palmer i Johann Sattler u Neumu (Foto: E. M./Klix.ba)
Matthew Palmer i Johann Sattler u Neumu (Foto: E. M./Klix.ba)
Pregovori o izmjenama Izbornog zakona nastavljaju se danas u Neumu, a novi sastanak učesnika počinje u 9 sati, izvještava reporter Klix.ba sa lica mjesta.
Kako sazanjemo, jučer, prvog dana pregovora, najviše se govorilo o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Osim toga, saznajemo i da su se učesnici dotakli teme izbora članova Predsjedništva BiH. Na sto su stavljeni prijedlozi o takozvanom elektorskom izboru te o brisanju etničkih prefiksa. No, prema našim informacijama, svi ti prijedlozi su odbačeni.

Pregovore vode izaslanici SAD-a i Evropske unije, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, koji su jučer razgovarali sa predstavnicima stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH.

Danas bi se pregovorima trebali priključiti i predstavnici stranaka iz Republike Srpske. Socijaldemokratska partija, Naša stranka i DF bojkotiraju pregovore.

Palmer je jučer, na otvaranju pregovora, rekao da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti.

"To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja", naglasio je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao je jučer sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će se opći izbori održati na jesen 2022. godine s novim Izbornim zakonom ili bez njega.

Dodao je da izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih.

"Istovremeno, želim da naglasim da postoji važeći izborni zakon koji precizno reguliše izbore. U slučaju da ne dođe do izmjene izbornog zakona, izbori će se održati u jesen 2022. godine prema odredbama postojećeg zakona", naglasio je visoki predstavnik.

Potcrtao je da se "o tome ne može pregovarati".