BiH
0

Danas nastavak konstituiranja Federalnog Parlamenta

FENA
U Sarajevu je za danas zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je započela 21. novembra prošle godine.

Poslanici su tada položili zakletvu za predstojeći četvorogodišnji mandat, ali nisu izabrali novo rukovodstvo Doma, pa bi trebalo da ga imenuju danas. Do izbora novog rukovodstva sjednicu će voditi dosadašnji predsjedavajući Muhamed Ibrahimović.

Prema njegovoj izjavi Agenciji FENA, Stranka demokratske akcije (SDA) kandidirala je Safeta Softića za predsjedavajućeg, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Marinka Čavaru za jednog od dva dopredsjedavajuća Predstavničkog doma u novom mandatu.

Marko Vešović, poslanik Stranke za BiH, odustao je od kandidature za drugog dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, pa će nosilac ove rukovodeće funkcije biti naknadno imenovan, izjavio je Ibrahimović.

Za danas je predviđena i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebalo da se opredijele za jednu od dviju kandidacijskih lista za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH.

Obje liste utvrdio je 14. februara Dom naroda Federalnog parlamenta, a ona za koju se opredijeli Predstavnički dom bit će vraćena opet Domu naroda na izjašnjavanje.

Na jednoj listi je za predsjednicu FBiH kandidirana Borjana Krišto, Hrvatica iz Hrvatske demokratske zajednice, Mirsad Kebo iz Stranke demokratske akcije je kandidat za jednog od dva dopredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, dok je Spomenka Mičić (Stranka za BiH) kandidatkinja iz reda srpskog naroda također za dopredsjednicu FBiH.

Druga kandidacijska lista je identična, osim što je umjesto Spomenke Mičić, iz reda srpskog naroda kandidiran Simo Simić iz Socijaldemokratske partije BiH.