Visoke vrijednosti UV indeksa
0

Danas mogućnost od opekotina

SRNA
U BiH se danas očekuju vrlo visoke vrijednosti UV indeksa, pa postoji mogućnost da ljudi sa osjetljivom kožom dobiju opekotine za samo 10 minuta, upozorili su meteorolozi.

"Vrijednosti UV indeksa između osam i devet predstavlja visoku opasnost od UV zračenja i trebalo bi smanjiti boravak na suncu u intervali od 10.00 do 16.00 časova, te koristiti šešir sa širokim obodom, sunčane naočare, zaštitnu kremu i odjeću dugih rukava", izjavila je za današnje "Nezavisne novine" Mediha Voloder, šef Odsjeka za kvalitet vazduha u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Ona je podsjetila da se posebno preporučuje da novorođenčad i mala djeca ne izlaze na sunce kad je zračenje najjače.

"UV zračenje je jače kada je nebo vedro, bez oblaka. Oblaci generalno smanjuju UV zračenje. Takođe, s povećanjem nadmorske visine povećava se i opasnost od UV zračenja", navela je Voloderova. 

Prema njenim riječima, ekstremno visok UV indeks od 10 i više, prošle godine je izmjeren samo nekoliko puta, i to u julu i avgustu, dok ove godine,  s obzirom na vremenske prilike, nije bilo toliko kritično.

Meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović rekao je da se u narednom periodu očekuje dosta toplo vrijeme povremeno s mogućom naoblakom i pljuskovima.	

U službama hitne pomoći su potvrdili da je u posljednjih nekoliko dana povećan broj pacijenta koji se javljaju zbog povišenih temperatura vazduha.