{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas masovni štrajkovi u Federaciji

S
26.6.2009. u 08:00
0
70
Danas masovni štrajkovi u Federaciji
0
Danas masovni štrajkovi u Federaciji
Savez samostalnih sindikata BiH najavio je od danas od 10 do 12 sati pokretanje 15-dnevnog generalnog štrajka u svim federalnim, kantonalnim i općinskim institucijama, javnim te poduzećima s većinskim državnim vlasništvom.
Povod je donošenje tzv. „interventnog“ zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, vanbdužetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da je navedeni zakon u suprotnosti s Ustavom, međunarodnim konvencijama i domaćim zakonskim propisima te kao takav krši osnovna prava iz radnog odnosa. Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber izjavio je da sindikat štrajkom želi upozoriti vlasti u BiH da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnika, urušavati Zakon o radu i kolektivne ugovore.

I Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH danas će stupiti u dvosatni generalni štrajk upozorenja, koji će trajati od 26. juna do 10. jula. Štrajk će se organizirati u svim srednjim školama, fakultetima i institucijama kulture u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Ovaj interventni zakon je pun nedostataka i nestručno i neargumentovano je napisan. Najviše se odnosi na srednje i visoko obrazovanje, kulturu i nauku i mi ćemo odgovoriti svim mjerama, u prvom redu štrajkom, a onda i na druge načine", kazala je predsjednica SSVOONK-a Dženana Tanović-Hamzić.

Dodala je da će, ukoliko nadležni ne povuku ovaj zakon, biti upitan početak školske godine. Sindikat protestuje i protiv donošenja rebalansa budžeta na federalnom i kantonalnim nivoima bez učešća sindikata, a u situaciji kada se budžeti smanjuju na teret plaća i naknada, odnosno toplih obroka i regresa i drugih primanja.

Zaposleni u zdravstvu također će se pridružiti masovnim štrajkovima upozorenja, kao i pripadnici policije koji će od 10 do 12 sati izaći sa svojim automobilima na određena mjesta u gradu te upaliti rotaciona svjetla. Iako učestvuju u štrajku, ipak će biti na usluzi građana i njihova sigurnost neće biti ugrožena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: