Arnautov zakon
333

Danas još jedan test za Parlament BiH da smanji visoke otpremnine političarima

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH danas će se naći zahtjev zastupnika Naše stranke Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.
Radi se o istom prijedlogu zakona koji se odnosi na smanjenje otpremnina, a koji je odbijen na 3. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od 16. januara 2020. godine.

Ukoliko bi bio usvojen u ovom, a potom i u Domu naroda, maksimalne otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH bi sa 35.000 KM bile smanjene na 10.000 KM.

"Uzimajući u obzir naknadne izjave određenih zastupnika da su greškom glasali protiv ovog prijedloga zakona te da omjer glasanja ukazuje na to da bi ispravkama tih grešaka zakon mogao biti usvojen, prijedlog ponovo podnosim", napisao je ranije u obrazloženju Arnaut koji je jučer izjavio:

"Sada Snježana Novaković-Bursać (SNSD) kaže da je problem što je po hitnoj proceduri. Ako ga obore, ponovit ću ga po redovnoj. I ponavljat ću ga dok ne prođe".

Prijedlog je na protekloj sjednici "pao" jer je 20 zastupnika glasalo protiv, dok je 15 bilo "za" uz četiri suzdržana. Zastupnici PDP-a i SDS-a su ranije izjavili da greškom nisu glasali za ovaj zakon.

Treba napomenuti da je nedavno bivšem zamjeniku ministra komunikacija i prometa BiH Saši Dalipagiću iz džepova poreskih obveznika isplaćena otpremnina zbog odlaska u penziju i to u iznosu od čak 25.687 KM.

Dalipagić je pred samu penziju imenovan za zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH i to 2015. godine. Na ovoj poziciji zadržao se sve do kraja 2019. godine, odnosno do izbora Vojina Mitrovića za novog državnog ministra komunikacija i prometa BiH.