{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas je prvi dan ramazana

S
1.9.2008. u 09:33
0
0
Danas je prvi dan ramazana
0
Danas je prvi dan ramazana
Danas je 1. ramazana 1429. hidžretske godine i za muslimane širom svijeta od sinoćnjeg zalaska sunca počeo je mjesec posta, najsvetiji mjesec u islamu u kojem je počelo objavljivanje Kur'ana.
Post u ovom mjesecu obavezan je za sve zdrave odrasle muslimane i smatra se jednim od stubova islama, a podrazumijeva tokom 30 dana potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca. Bolesnici, trudnice i teški fizički radnici nisu obavezni postiti.

Za vrijeme ramazanskih večeri, poslije posebne molitve - teravije, organizuju se sijela.

U džamijama širom naše zemlje sinoć je klanjan prvi teravih namaz, a u petak, 28. šabana po lunarnom kalendaru pročitana je Ramazanska poruka Savjeta reisu-l-uleme u kojoj se, između ostalog, kaže:

"Mubarek Ramazan je najbolje vrijeme a post je najbolji način da se osnaži muslimansko bratstvo kroz savladavanje pojedinačnog ega i osobnog interesa što slabi sposobnost Zajednice. 'Primjer bratstva muslimana je kao jedno tijelo u ljubavi, samilosti i suosjećanju pa kada je jedan dio bolestan cijelo tijelo pati od nesanice i groznice' - kaže Alejhisselam. Bratstvo u vjeri je blagodat koja se očituje u međusobnom pomaganju na dobrom putu. Graditi, razvijati i čuvati bratstvo muslimana u različitosti je farz svakom muslimanu i muslimanki.

Jedinstvo sudbine je prednost koja se očituje u međusobnom dogovaranju na putu do zajedničkog cilja. Jedinstvo u različitosti mišljenja je bogatstvo koje snaži Zajednicu. Isto tako, jedinstvo u različitim mogućnostima je pravi put koji drži zajednicu na okupu oko sudbonosnih pitanja za opstanak i napredak. Slobodno i pošteno dogovaranje je uvjet za jedinstvo riječi i djela. Zato se kaže, nemoj ići ispred mene, jer ne znam hoću li te slijediti. Nemoj ići iza mene, jer ne znam hoću li te voditi. Već budi uvijek uz mene, jer znam da te uvijek trebam. Alejehisselam kaže: - Allah je uz čovjeko sve dok je čovjek uz svog brata!"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: