U oktobru toplo, novembar kišovit
1

Danas je prvi dan jeseni

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Tačno u 11 sati i 03 minuta u Bosnu i Hercegovinu je stigla jesen.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presiječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu, a današnji je dan poznat i kao jesenski ekvinocij ili jesenska ravnodnevica, odnosno dan u kojem noć i dan traju podjednako.

Iako je jesen već počela bojiti krajolike svojim živopisnim bojama, a i vrijeme u posljednjih nekoliko dana ukazuje na to da je možda malo i poranila, Dženan Zulum klimatolog Federalnog hidrometeorološkog saveza kaže da ostatak mjeseca septembra obećava još nekoliko lijepih i sunčanih dana.

"Do kraja mjeseca će biti stabilno i toplo vrijeme sa prosječnom temperaturom od 25 stepeni i bez padavina. Prema sezonskoj prognozi oktobar će biti nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok se veća količina padavina očekuje krajem mjeseca. Tempreature u novembru će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali će padavine biti iznad tog prosjeka", kaže Zulum.

Kada kod nas počne jesen, u predjelima južno od ekvatora započet će proljeće, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.