Uz mezare najmilijih
0

Danas je najteže u Potočarima gdje majke sa suzama u očima iščekuju presudu krvniku

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici pristižu u Memorijalni centar Potočari, gdje će danas pratiti izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, dok će mnogi presudu dočekati u sudnici Međunarodnog suda u Hagu.
Brojne novinarske ekipe okupile su se u Potočarima, a porodice žrtava genocida sa suzama u očima obilaze mezarje, gdje su ukopani njihovi najmiliji.

Fotoreporter portala Klix.ba je posjetio Srebrenicu i razgovarao s preživjelim žrtvama genocida, koje su mu tom prilikom kazale da svi Srebreničani očekuju da će nakon dugogodišnje borbe za pravdu prvostepena presuda biti potvrđena te da neće biti ublažena.

"Očekujemo ovu presudu, ali smatramo da je već sada i kasno, Mladić je mnogo ranije trebao biti osuđen, ali opet očekujemo i nadamo se da će pravda biti zadovoljena", kazala je jedna od majki.

Ostale majke drhtavim glasom pričaju kako ne postoji kazna koja će vratiti njihove sinove, muževe i očeve.

Dok čekaju presudu koju će putem TV prijenosa od 15:30 sati pratiti u prostorijama Memorijalnog centra, porodicama žrtava je pušten i dokumentarac u kojem su ispričane i prikazane najpotresnije priče i svjedočenja svih onih koji su ostali bez svojih najmilijih tokom agresije.

Inače je Memorijalni centar smješten u Potočarima, mjestu koje je svjedočilo najkrvavijim zločinima 1995. godine, kada je počinjen genocid u Srebrenici.

Prema optužnici, Mladić je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s određenih područja u BiH.

Dalje se navodi kako je Mladić učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih muslimana u Srebrenici i to ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz tog područja.

Sudsko vijeće odlučilo je da Mladić nije kriv po tački broj 1, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata. Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Ekipa portala Klix.ba pratit će zajedno sa srebreničkim žrtvama izricanje presude Mladiću, nakon čega ćemo vam donijeti i njihove reakcije na odluku Haškog tribunala.