Potrebna pomoć
96

Danas je Međunarodni dan borbe protiv mina: Problem koji je i dalje prisutan u BiH

E. Sk.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Iako se Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava u sjeni tragičnih događaja i smrti velikog broja ljudi širom svijeta, te rastućeg broja zaraženih koronavirusom, ne možemo ostati gluhi na patnje onih koji žive okruženi minskim poljima, kao i žrtava mina kojima je pomoć još uvijek potrebna.

Poručili su to iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH, dodavši da su ujedinjeni i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Organizacija UDAS iz Banja Luke, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH – MDDC iz Sarajeva, ITF Enhancing Human Security iz Slovenije i UNDP Bosne i Hercegovine, u periodu od 30. marta do 4. aprila 2020. godine, na svojim su društvenim mrežama svakog dana u 12 sati objavljivali inspirativne priče navedenih organizacija uključenih u protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Ova medijska kampanja imala je za cilj da prenese snažne poruke učesnika protivminskog djelovanja, kako žrtava mina, deminera, tako i mnogih drugih pojedinaca i organizacija, ali i da skrene pažnju javnosti na problem mina koji je u našoj zemlji još uvijek prisutan.

Važno je istaći donatore koji nesebično i već decenijama pružaju podršku projektima deminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH.

"Želja nam je da naše poruke i apeli stignu i do nadležnih institucija u BiH, da završe preuzete obaveze iz Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina. Ovo se odnosi na obaveze da se osigura podrška žrtvama mina u rehabilitaciji i integraciji, kao i čišćenju preostalih miniranih teritorija što prije, ali ne kasnije od 2025. godine", kazali su iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Mine i zaostala neeksplodirana ubojita sredstva izazivaju patnju i stradanja, predstavljaju ozbiljnu prepreku ekonomskom razvoju, sprečavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te uspostavljanje normalnih društvenih tokova i sigurnog okruženja. Zbog toga je od velike važnosti da se, kako kažu, zemlja očisti od mina jer bez sigurnosti svih građana i posjetioca naše zemlje nemoguć daljnji oporavak i napredak Bosne i Hercegovine.

BiH se i dalje suočava s ozbiljnim problemom zagađenosti minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti i životima preko 300 hiljada građana. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 967 km2. U periodu od 1996 – 2020 stradalo je ukupno 1767 osoba, od čega 617 smrtno.