Znate li običaje?
106

Danas je Badnji dan za pravoslavne vjernike, i Dodik usjekao badnjak pa se pohvalio snimkom

N. V.
Pravoslavni vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan i pripremaju se za dan Isusovog rođenja. Za današnji praznik su vezani brojni zanimljivi običaji.

Službama bdenija i nalaganja badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak. Najstariji muški ukućanin rano ujutru "ide u badnjak" da usiječe hrastovo ili cerovo drvo, koje prema običaju treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Predsjednik RS-a je rano jutros objavio videosnimak odlaska u badnjak na kojem se vidi da zajedno sa unukom, prema srpskim običajima, koji variraju od mjesta do mjesta, siječe badnje drvce.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Uoči Božića, na današnji dan, također se slamom posipa pod te se domovi tako "pretvaraju" u Vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus. Na Badnji dan se još peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze - posna jela, riba, suve šljive, orasi... Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.