BiH
0

Danas izricanje presude Zemiru Kovačeviću za zločine u Sijekovcu

FENA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Državni sud danas će izreći presudu Zemiru Kovačeviću, koji je optužen za ubistva i druge zločine počinjene 1992. godine u Sijekovcu, nedaleko od Bosanskog Broda.

Nakon skoro dvije godine suđenja, Sudsko vijeće će donijeti prvostepenu presudu Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Kovačević bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Tužilac Mirza Hukeljić je rekao da je dokazana Kovačevićeva krivica za učešće u ubistvima devet civila srpske nacionalnosti 26. marta 1992. u Sijekovcu, te u paljenju i pljačkanju kuća u tom selu, kao i hapšenju civila i njihovom odvođenju na prinudne radove.

Hukeljić je kazao da su ubistva srpskih civila u selu Sijekovac jasno vidjeli svjedoci Državnog tužilaštva, te da nema sumnje da je Kovačević kriv.

S druge strane, branilac Bajro Avdić je istakao da optužba nije dokazala Kovačevićevu krivicu i zatražio od Suda BiH da donese oslobađajuću presudu, s obzirom da su iskazi svjedoka o ubistvima u Traktorskoj ulici, po njegovoj ocjeni, nepouzdani.

Suđenje Kovačeviću počelo je u julu 2012, nakon što je Bosni i Hercegovini izručen iz Švedske. U pritvoru se nalazi od oktobra 2011. godine.

Državno tužilaštvo je tokom dokaznog postupka saslušalo oko 20 mještana Sijekovca, koji su potvrdili da su 26. marta čuli paljbu u selu i vidjeli da neke kuće gore.

Neki su kazali da su čuli da se ime optuženog Kovačevića spominje u vezi s ubistvima u Sijekovcu.

Nekoliko mještana Sijekovca je posvjedočilo i da su im kuće opljačkane ili popaljene i da su vođeni na prinudni rad, javlja BIRN - Justice Report.