{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas izricanje presude Veselku i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini

F
13.1.2014. u 08:28
149
13
Danas izricanje presude Veselku i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini
149
Danas izricanje presude Veselku i Ivi Ragužu za zločine u Stocu i Čapljini
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izricanje presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Veselko Raguž i drugi zakazano je za danas u 14.00 sati, saopćeno je iz Suda BiH.
Sud BiH potvrdio je 5. septembra 2011. godine optužnicu u predmetu Veselko Raguž i drugi koja optužene Veselka Raguža i Ivu Raguža tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su optuženi Veselko i Ivo Raguž u periodu od početka jula do kraja augusta 1993., u Stocu i Čapljini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, Veselko Raguž kao zapovjednik IV bojne HVO brigade "Knez Domagoj", te Ivo Raguž kao pripadnik iste brigade, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Veselko Raguž je, navodno, naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protivpravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila, odnosno nije sprječavao niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove bojne ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao stvarnu kontrolu, iako je za njih znao.

Optuženi Ivo Raguž je, prema navodima iz optužnice, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: