Nakon 18 mjeseci
317

Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti izrečena presuda Sanjinu Sefiću koji je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Suđenje uz mnogobrojne prekide traje od marta 2017. godine. Sefića se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Tužilaštvo KS je u završnim riječima zatražilo maksimalnu kaznu za Sanjina Sefića, kao i osuđujuće kazne za optužene Dinu Alića, Saru Sefić, Amara Salihovića i Sauda Nišića, navodeći kako na njihovoj strani nema nijedne olakšavajuće okolnosti. Tužiteljica Jasminka Knežević je u završnim riječima kazala kako je Tužilaštvo KS dokazalo da je Sanjin Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu vozeći brzinom od blizu 105 kilometara na sat, da nije obratio pažnju na pješakinje koje su prelazile preko pješačkog prijelaza, kojima je tada bilo zeleno svjetlo na semaforu, da nije smanjio brzinu niti kočio te da je nakon toga pobjegao s mjesta nesreće umjesto da je ostao i pokušao pružiti pomoć povrijeđenim djevojkama.

S druge strane, odbrana je zatražila oslobađujuće presude. Sefićev advokat Kerim Čelik istakao je kako se Sefića ne može teretiti za krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće, jer nije svjesno počinio krivično djelo, nije prekršio saobraćajne propise, a da je i pitanje da li bi, da je ostao na mjestu nesreće, mogao išta uraditi s obzirom na to da je jedna od pješakinja preminula na mjestu nesreće, a druga ubrzo nakon toga i uprkos medicinskoj pomoći.

Optužnicom su Sara Sefić te Dino Alić i Amar Salihović optuženi da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara 2017. godine izručen bh. pravosuđu.