BiH
395

Danas ispraćaj kolone s posmrtnim ostacima 409 Srebreničana

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Kolona s tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci 409 Srebreničana ubijenih 1995. godine krenut će danas u 10:00 sati od Gradskog groblja Visoko ka Potočarima.

Kolona će se zaustavljati u Sarajevu u 11:00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH, u 11:16 sati kod spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, u 11:28 sati pored pijace Markale i u 11:40 sati kod Vijećnice.

Majke, sestre, kćerke, porodice žrtava... stajat će uz ulicu i čekati da vide tabute u kojima leže ostaci njihovih najmilijih za kojima su godinama tragali. Čekat će da ih dodirnu i zakače cvijet koji simbolizuje njihovo nevino stradanje u najgorem zločinu koji se desio poslije Drugog svjetslog rata.

Najmlađa žrtva koja će danas biti pronesena u tabutu je beba Muhić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima. Žrtve su i 44 dječaka dobi između 14 i 18 godina.

Na putu za konačan smiraj danas će biti i dva oca sa svojim sinovima. Svi su pronađeni u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima.

Kolona tabuta stići će u Potočare u 17:00 sati. Svoj vječni smiraj 409 osoba dobit će, nakon 18 godina, 11. jula 2013. godine, kada će biti klanjana masovna dženaza i obavljen ukop u Potočarima.

Njihovi tabuti bit će ukopani uz do sada 5.657 identificiranih žrtava, koje su pronađene i sahranjene tokom prethodnih godina.

Hiljade članova porodica žrtava osjetit će mrvu olakšanja, jer će konačno imati mjesto gdje će moći posjetiti mezare svojih najmilijih, proučiti im Fatihu i umiriti zauvijek ranjenu dušu jednim pogledom na zeleno busenje.

Ukoliko se zadesite na ulici, stanite mirno i odajte počast žrtvama genocida, nevinim ljudima koji su stradali samo zato što se zovu i prezivaju drugačije, zato što su bili druge vjere i živjeli na "pogrešnom" mjestu u zlobno vrijeme.

"Molim te Bože svemogući. Neka tuga postane nada. Neka osveta bude pravda. Neka majčina suza bude molitva. Da se nikome nikad ne ponovi Srebrenica!", poruka je žrtava genocida u Srebrenici.