BiH
103

Danas ispraćaj i dženaza Sulejmanu Tihiću

Klix.ba
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Dženaza predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanu Tihiću bit će klanjana danas u Sarajevu, a potom u i Bosanskom Šamcu, gdje će Tihić biti ukopan.

Tihić će, po vlastitoj želji, biti ukopan u haremu Bijele džamije u svom rodnom gradu.

Tabut s Tihićevim tijelom danas će od devet sati biti izložen u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Sve do 11 sati, kako je ranije saopćeno, pored tabuta će se smjenjivati počasna straža, a potom će biti održana komemoracija u velikoj sali Parlamentarne skupštine.

Protokolom je predviđeno da se na komemoraciji prisutnima obrati zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma Staša Košarac, potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Adil Osmanović.

Predviđeno je da će dženaza biti klanjana u 12 sati na platou ispred zgrade Parlamenta, a predvodit će je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaze u Sarajevu Tihićevo tijelo će biti prevezeno u Bosanski Šamac, gdje će 16.10 sati biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Od 12.30 do 13.00 sati bit će obustavljen saobraćaj u ulicama Maršala Tita od raskrsnice sa ulicom Fra Anđela Zvizdića do raskrsnice sa ulicom Hamze Hume, ulici Alipašina prema Vogošći, radi prolaska kolone vozila sa tijelom preminulog Tihića.

Predsjednik SDA je preminuo u četvrtak navečer u 19.20 sati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon duge i teške bolesti.

Tihić je rođen u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudija i javni tužilac u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i advokaturom.

Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. oktobra 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika.

Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U februaru 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović.

Tokom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Bio je zastupnik i potpredsjednik Narodne skupštine entiteta Republika Srpska. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom rata bio je zatočen u nekoliko logora, nakon čega je radio u Ambasadi BiH u Njemačkoj.